30 października w leżącej w województwie świętokrzyskim wsi Maleniec zorganizowano wyjątkowe wydarzenie kulturalno-kulinarne. „Święto Dyni” to inicjatywa dla wszystkich grup wiekowych. Na imprezę zaproszone zostały całe rodziny ze wsi i okolicznych miejscowości.
Za inicjatywę i zorganizowanie tego wydarzenia odpowiedzialne były gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich „Nasz Maleniec” w Maleńcu. W popołudnie 30 października, wraz z lokalną ludnością, przygotowały na terenie Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu zabawę pod tytułem „Święto Dyni”. Celem głównym imprezy było zachęcenie lokalnej społeczności do pełnego wykorzystywania domowych warzyw, ruchu na świeżym powietrzu i integracja mieszkańców. Malownicza sceneria dawnej fabryki dodała wyjątkowego klimatu wydarzeniu.
Organizatorzy wielokrotnie podkreślali wartości zdrowotne dyni i dań, które można z niej przygotować.
Można śmiało stwierdzić, że to nasz naturalny skarb źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin: A, E, z grupy B, czyli samo zdrowie – mówiła przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Nasz Maleniec” – Sylwia Żochowska.
Sprzyjająca, słoneczna pogoda, rozmaite atrakcje z nagrodami i różne inne interesujące aktywności przyciągnęły do Maleńca tłumy zainteresowanych z całego regionu. Na imprezie pojawił się Starosta Grzegorz Piec. Objął on oficjalny patronat nad przedsięwzięciem, a specjalnie na tę okazję przywiózł kosz pełen słodkich niespodzianek dla najmłodszych.
Dynia jako motyw przewodni to również symbol dojrzałości, który powszechnie budzi pozytywne skojarzenia. Z jej miąższu można przygotować rozmaite potrawy od zup, przez pasty aż po desery i słodycze. Uczestnicy imprezy mieli okazję nauczyć się wielu użytecznych przepisów wykorzystujących to warzywo. Mieli również okazję spróbować wielu z ugotowanych specjalnie na tę okazję potraw. Na talerzach zagościły między innymi takie dania jak zupa dyniowa, leczo dyniowe, konfitury czy wypieki i ciasta. Hitem wydarzenia okazał się być chleb dyniowy, który był głośno zachwalany przez wszystkich uczestników imprezy.