Święto Dyni w Maleńcu

przez Anna Cholewa

30 października w leżącej w województwie świętokrzyskim wsi Maleniec zorganizowano wyjątkowe wydarzenie kulturalno-kulinarne. “Święto Dyni” to inicjatywa dla wszystkich grup wiekowych. Na imprezę zaproszone zostały całe rodziny ze wsi i okolicznych miejscowości.

Za inicjatywę i zorganizowanie tego wydarzenia odpowiedzialne były gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich „Nasz Maleniec” w Maleńcu. W popołudnie 30 października, wraz z lokalną ludnością, przygotowały na terenie Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu zabawę pod tytułem „Święto Dyni”. Celem głównym imprezy było zachęcenie lokalnej społeczności do pełnego wykorzystywania domowych warzyw, ruchu na świeżym powietrzu i integracja mieszkańców. Malownicza sceneria dawnej fabryki dodała wyjątkowego klimatu wydarzeniu.

Organizatorzy wielokrotnie podkreślali wartości zdrowotne dyni i dań, które można z niej przygotować.

Można śmiało stwierdzić, że to nasz naturalny skarb źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin: A, E, z grupy B, czyli samo zdrowie ­­– mówiła przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Nasz Maleniec” – Sylwia Żochowska.

Sprzyjająca, słoneczna pogoda, rozmaite atrakcje z nagrodami i różne inne interesujące aktywności przyciągnęły do Maleńca tłumy zainteresowanych z całego regionu. Na imprezie pojawił się Starosta Grzegorz Piec. Objął on oficjalny patronat nad przedsięwzięciem, a specjalnie na tę okazję przywiózł kosz pełen słodkich niespodzianek dla najmłodszych.

Dynia jako motyw przewodni to również symbol dojrzałości, który powszechnie budzi pozytywne skojarzenia. Z jej miąższu można przygotować rozmaite potrawy od zup, przez pasty aż po desery i słodycze. Uczestnicy imprezy mieli okazję nauczyć się wielu użytecznych przepisów wykorzystujących to warzywo. Mieli również okazję spróbować wielu z ugotowanych specjalnie na tę okazję potraw. Na talerzach zagościły między innymi takie dania jak zupa dyniowa, leczo dyniowe, konfitury czy wypieki i ciasta. Hitem wydarzenia okazał się być chleb dyniowy, który był głośno zachwalany przez wszystkich uczestników imprezy.

Polecane artykuły

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akceptuj Czytaj więcej