Festiwal czekolady i słodkości w Bielsku Białej 12 i 14 kwietnia

przez Monika Tarka-Kilen

Jak powstaje czekolada, skąd wzięło się kakao, koncert gongów, warsztaty robienia czekolady czy dekorowania tortów czy wielka fontanna czekolady dla wszystkich gratis – to tylko niektóre atrakcje w ten weekend w Bielsku Białej. Od 12 do 14 kwietnia odbędzie się tam Festiwal czekolady i słodkości.

Miłośnicy słodkości spotkają się na Rynku oraz placu Bolesława Chrobrego. Imprezie towarzyszy 2. Festiwal Kuchni Świata i Trunków Regionalnych.

Tegoroczna edycja zabierze bielszczan w wyjątkową podróż, przemierzając wszystkie epoki od mezapotamii do współczesności powstawania czekolady i kakao. W magicznej przestrzeni namiotu Tipi, otworzymy Wielką Księgę legend i baśni. W strefie świątyni kakao i pieśni, uczestnicy doświadczą głębokiej i mistycznej mocy kakao gotowanego i podawanego w tradycyjnej starożytnej formie, połączonego z koncertem gongów. Ceremonię kakao uwieńczymy wielką degustacją pierwotnego napoju nazywanego napojem bogów lub medycyną miłości

– informują organizatorzy. W czasie festiwalu będzie można wziąć udział m.in w kreatywnych warsztatów ucierania czekolady na azteckich żarnach, ale przede wszystkim – degustować tradycyjne czekolady, praliny i słodycze. Na Festiwalu pojawia się manufaktury czekolady z całej Polski.W programie także warsztaty dla dzieci z Gangiem Czekoaldożerców i Fabryką Czekolady.

Atrakcje Festiwalu Czekolady

13 kwietnia sobota, godz. 10.00-19.00

godz.12.00 zrób swoją czekoladę – profesjonalny warsztat tworzenia i dekorowania tabliczek czekolady z Manufakturą Gang Czekoladożerców

godz. 13.00 zabawne figurki z masy cukrowej – warsztat z jadalną masą cukrową

godz. 14.00 kwiaty z papieru jadalnego – warsztat nie tylko dla dzieci.

godz.15.00 zrób swoją czekoladę – profesjonalny warsztat tworzenia i dekorowania tabliczek czekolady z Manufakturą Gang Czekoladożerców

godz. 15.00 mural malowany czekoladą

godz.16.00 wiosenne pierniki! – warsztat dekorowania pierników masą królewską

godz. 16.00 pokaz tworzenia i dekorowania tortu – cukiernicze show Michała Rutkowskiego – wielka degustacja

godz. 17.00 malowanie czekoladowych buziek – warsztat pracy na andrutach

godz. 18.00 jak pączek w maśle – warsztat pieczenia i dekorowania poączków

14 kwietnia niedziela,10.00 – 18.00

godz. 11.00 zrób swoją czekoladę – profesjonalny warsztat tworzenia i dekorowania tabliczek czekolady z Manufakturą Gang Czekoladożerców

godz. 12.00 zabawne figurki z masy cukrowej – warsztat z jadalną masą cukrową

godz. 13.00 wiosenne pierniki – warsztat dekorowania pierników masą królewską

godz. 14.00 zrób swoją czekoladę – profesjonalny warsztat tworzenia i dekorowania tabliczek czekolady z Manufakturą Gang Czekoladożerców

godz. 15.00 malowanie czekoladowych buziek – warsztat pracy na andrutach

godz. 16.00 – wielka fontanna czekolady dla wszystkich gratis

Źródło: mat.pras., UM Bielsko-Biała.

Polecane artykuły

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akceptuj Czytaj więcej