Pizzeria z Pabianic wśród 50 najlepszych w Europie

przez Monika Tarka-Kilen

“Zielona Górka” z Pabianic jest jedną z najlepszych pizzerii w Europie. Włoscy eksperci kulinarni pizzę neapolitańską przygotowaną w Pabianicach umieścili na 46 miejscu w rankingu TOP 50 .

Konkurs Top 50 pizza tworzą jurorzy z Włoch. Na liście znajdują się pizzerie z całej Europy. Pod uwagę brany jest smak pizzy, jakość produktów oraz obsługa lokalu. W tym roku na pierwszym miejscu znalazła się pizzeria z Hiszpanii. Wśród polskich lokali znalazły się „Ostro” z Gdańska, na 34. miejscu, „Ciao a Tutti” z Warszawy, na 38. miejscu oraz pabianicka „Zielona Górka”, na pozycji 46. Wszystkie specjalizują się w pizzy neapolitańskiej.

Pizza, która wychodzi Pabianicach spod ręki certyfikowanego pizzaiolo Jędrzeja Lewandowskiego, jest prawdziwą, włoską pizzą. Taką, która jest wpisana w niematerialne dziedzictwo UNESCO. To pizza neapolitańska, którą piecze się krótko w specjalnym piecu, który przyjechał do Pabianic aż z Neapolu. Jest ręcznie zrobiony przez Włochów. Nazywa się Acunto Angolare i jest wzorowany na starożytnych piecach odkrytych w Pompejach. W Polsce to jedyny taki piec.

Pabianicka restauracja Zielona Górka od dwóch lat posiada certyfikat AVPN, gwarantujący gastronomiczne doświadczenie rodem z Neapolu.

Pulchne i elastyczne brzegi, pomidory rosnące na glebie wulkanicznej oraz wilgotny i cienki spód – oto wyznaczniki prawdziwej pizzy neapolitańskiej. W 2009 została ona zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny, który można wytwarzać według ściśle określonej procedury. To właśnie w Neapolu powstało AVPN, czyli Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej, a pizzerie z całego świata starają się o przyznanie ich certyfikatu.

Źródło: TVP3 Łódź, Życie Pabianic, Zielona Górka Pizzeria, Facebook.

Polecane artykuły

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akceptuj Czytaj więcej