Wydarzenia kulinarne podczas Festiwalu Folkloru w Zakopanem

przez Administrator

Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem już od ponad pół wieku jest wyjątkowym i barwnym spotkaniem ze sztuką, tradycją, kulturą, obrzędowością, muzyką, śpiewem, tańcem, strojem i gwarą górali z całego świata. Dni Narodowe, podczas których można spróbować regionalnych smakołyków przygotowywanych przez goszczące pod Tatrami zespoły, zawsze cieszą się wyjątkowym zainteresowaniem.

Tegoroczna edycja poświęcona została obrzędom i tradycjom związanym z pracą na roli, produktom rolnym i ich wykorzystaniu w regionalnej kuchni w tradycyjnym oraz nowoczesnym wydaniu.

Chociaż składniki góralskiej kuchni często są bardzo proste, co wymuszają warunki klimatyczne, to jednak mieszkańcy górskich regionów potrafią stworzyć z nich prawdziwe przysmaki. Mogą się również pochwalić wieloma tradycyjnymi produktami takimi, jak na przykład osypki.

Szefowie kuchni z Podhala oraz zespoły uczestniczące w Festiwalu będą udowadniać, że regionalna kuchnia może byś smaczna, zdrowa i inspirująca. Tradycyjne dania można przygotować w nowoczesny sposób, dając im nowe życie.

Podczas konferencji naukowej prelegenci prezentować będą zagadnienia dotyczące obrzędów, zwyczajów i pieśni związanych z pożywieniem w kontekście codzienności i święta. Gościem konferencji i Festiwalu będzie Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i autor nagrodzony World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana. Z wykształcenia jest antropologiem kultury, a z zamiłowania kucharzem.

Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne odbędą się w wiosce festiwalowej na Dolnej Równi Krupowej.

W sobotę 14 sierpnia w ramach inscenizacji wesela góralskiego odbędą się prezentacje kulinarne z wykorzystaniem tradycyjnych produktów:

  • 17:00 – tradycyjne lody z Tatr robione w 100 procentach z mleka owczego, które jest doskonałą alternatywną dla mleka krowiego,
  • 19:00 – przepisy szefa kuchni Sylwestra Lisa – wielokrotnie nagradzanego w konkursach branżowych i wyróżnianego w przewodniku kulinarnym Gault&Millau,
  • spotkanie z Bartkiem Kieżunem, promocja książek kulinarnych.

Od poniedziałku 16 sierpnia do środy 18 sierpnia codziennie o godzinie 13:00 będą odbywać się spotkania kulinarne prezentujące tradycyjne podhalańskie produkty: oscypki, sery, kiszoną kapustę oraz ich wykorzystanie w kuchni.

W czwartek 19 sierpnia będzie Dzień Górali Polskich czyli prezentacja oddziałów Związku Podhalan z kulinarnymi akcentami, które pozwolą odkryć bogactwo smaków góralskiej kuchni gospodyń z różnych regionów Polski.

Wydana zostanie także wyjątkowa publikacja – Księga Kulinarna Górali Świata, która będzie z pewnością wspaniałą zachętą do kulinarnej przygody – poznawania, przygotowywania i smakowania różnorodnych, często nawet egzotycznych potraw.

Więcej informacji można znaleźć na strone internetowej Festiwalu.

Polecane artykuły

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akceptuj Czytaj więcej