Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem już od ponad pół wieku jest wyjątkowym i barwnym spotkaniem ze sztuką, tradycją, kulturą, obrzędowością, muzyką, śpiewem, tańcem, strojem i gwarą górali z całego świata. Dni Narodowe, podczas których można spróbować regionalnych smakołyków przygotowywanych przez goszczące pod Tatrami zespoły, zawsze cieszą się wyjątkowym zainteresowaniem.
Tegoroczna edycja poświęcona została obrzędom i tradycjom związanym z pracą na roli, produktom rolnym i ich wykorzystaniu w regionalnej kuchni w tradycyjnym oraz nowoczesnym wydaniu.
Chociaż składniki góralskiej kuchni często są bardzo proste, co wymuszają warunki klimatyczne, to jednak mieszkańcy górskich regionów potrafią stworzyć z nich prawdziwe przysmaki. Mogą się również pochwalić wieloma tradycyjnymi produktami takimi, jak na przykład osypki.
Szefowie kuchni z Podhala oraz zespoły uczestniczące w Festiwalu będą udowadniać, że regionalna kuchnia może byś smaczna, zdrowa i inspirująca. Tradycyjne dania można przygotować w nowoczesny sposób, dając im nowe życie.
Podczas konferencji naukowej prelegenci prezentować będą zagadnienia dotyczące obrzędów, zwyczajów i pieśni związanych z pożywieniem w kontekście codzienności i święta. Gościem konferencji i Festiwalu będzie Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i autor nagrodzony World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana. Z wykształcenia jest antropologiem kultury, a z zamiłowania kucharzem.
Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne odbędą się w wiosce festiwalowej na Dolnej Równi Krupowej.
W sobotę 14 sierpnia w ramach inscenizacji wesela góralskiego odbędą się prezentacje kulinarne z wykorzystaniem tradycyjnych produktów:
- 17:00 – tradycyjne lody z Tatr robione w 100 procentach z mleka owczego, które jest doskonałą alternatywną dla mleka krowiego,
- 19:00 – przepisy szefa kuchni Sylwestra Lisa – wielokrotnie nagradzanego w konkursach branżowych i wyróżnianego w przewodniku kulinarnym Gault&Millau,
- spotkanie z Bartkiem Kieżunem, promocja książek kulinarnych.
Od poniedziałku 16 sierpnia do środy 18 sierpnia codziennie o godzinie 13:00 będą odbywać się spotkania kulinarne prezentujące tradycyjne podhalańskie produkty: oscypki, sery, kiszoną kapustę oraz ich wykorzystanie w kuchni.
W czwartek 19 sierpnia będzie Dzień Górali Polskich czyli prezentacja oddziałów Związku Podhalan z kulinarnymi akcentami, które pozwolą odkryć bogactwo smaków góralskiej kuchni gospodyń z różnych regionów Polski.
Wydana zostanie także wyjątkowa publikacja – Księga Kulinarna Górali Świata, która będzie z pewnością wspaniałą zachętą do kulinarnej przygody – poznawania, przygotowywania i smakowania różnorodnych, często nawet egzotycznych potraw.
Więcej informacji można znaleźć na strone internetowej Festiwalu.

