W piątek 10 listopada w Przysieku pod Toruniem rozpoczął się tradycyjny coroczny dwudniowy Festiwal Gęsiny. W programie są prezentacje kulinarnych sław m.in. Magdy Gessler oraz największy w Polsce targ gęsiny. Można tu kupić żywe tuszki, potrawy z gęsiny oraz produkty regionalne.
Festiwal Gęsiny to najważniejsza część organizowanej przez Województwo Kujawsko-Pomorskie akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina”. Świętego Marcina wypada 11 listopada w Narodowe Święto Niepodległości. Od lat tradycją w regionie stało się świętowanie przy stole z potrawami z gęsiny. Kujawsko-Pomorskie słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.
Festiwal zorganizowano na terenie Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku. Zarówno w piątek, jak i w sobotę od rana do wieczór czekają na odwiedzających liczne atrakcje. Ważną częścią festiwalu są prezentacje kulinarnych sław. W piątek odbyły się prezentacje właściciela i szefa kuchni Restauracji Piernicova w Toruniu, uczestnika Top Chef Polska – Bartłomieja Witkowskiego oraz restauratorki i gwiazdy programów kulinarnych m.in. “Kuchennych rewolucji” Magdy Gessler. Oboje podkreślali, że gęsina nie jest trudna, i że warto ją jeść.
W sobotę 11 listopada ciąg duszy jarmarku gęsiowego oraz kolejne prezentacje: szefa hotelowych kuchni Konrada Korszli oraz kucharza, autora kulinarnych książek i programów telewizyjnych Pascala Brodnickiego.
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Źródło:Facebook/czasnagęsinę
Źródło: Nowości. Dziennik Toruński, czasnagesine.pl, Kujawsko-pomorskie, Facebook.